Alejandra Govea, Armando Gómez Vázquez, Juan M. Pinos Rodríguez, José Manuel Lorenzo Rodríguez, Ricardo Martínez Martínez, Adelaido Rafael Rojas García
El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto del nivel de producción sobre las concentraciones de proteína (%) y nitrógeno ureico en leche (mg dL−1), sobre el rendimiento de proteína de la leche (kg día−1) en vacas Bos taurus x Bos indicus. Treinta vacas fueron asignadas de acuerdo con el nivel de producción diaria de leche: bajo (5.0 ± 1.4 kg), medio (7.5 ± 1.0 kg) y alto (10.0 ± 1.4 kg). La concentración de proteína de la leche disminuyó linealmente (p < 0.05) al aumentar el nivel de producción. Contrariamente, el rendimiento de proteína de la leche (kg día−1) aumentó linealmente (p < 0.05) a medida que aumentó el nivel de producción. La concentración de nitrógeno ureico en leche (NUL) disminuyó cuadráticamente (p <0.05) al aumentar el nivel de producción. Las concentraciones de proteína y NUL de vaca están asociadas negativamente con los niveles de producción.
We aimed to determine the effect of production level (low, medium and high) on milk protein (%), urea nitrogen concentrations (mg dL−1 ), and milk protein yield of dual-purpose cows (Bos taurus x Bos indicus). We allocated 30 multiparous cows to the following groups by daily milk production level: low (5.0 ± 1.4 kg), medium (7.5 ± 1.0 kg), and high (10.0 ± 1.4 kg). Urea nitrogen did not correlate with milk protein concentrations.
Milk protein concentration decreased linearly (p < 0.05) as production level increased. Conversely, milk protein yield (kg day−1 ) increased linearly (p < 0.05) with production level. Milk urea nitrogen concentrations decreased quadratically (p < 0.05) as production level increased. Low-producing cows had the highest average urea nitrogen concentration. Medium- and high-producing cows had similarly low urea nitrogen concentrations (p > 0.05). Protein and nitrogen concentrations in dual-purpose cow milk are negatively associated with production levels.
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