Stefania Minuto, Angel Izquierdo, Elsa Lloret Fortuny, Ricard Bou, Sebastián Miguel Bitón Porsmoguer, Manuel Alcaide, Arnau Carreño, Montserrat Demestre Alted, Alfredo García de Vinuesa, Joan San, Sílvia Gómez, Josep Lloret
Els oceans proporcionen una sèrie de béns i serveis fonamentals, entre els quals hi ha la producció de bona part de l’oxigen que respirem; la regulació del clima i la mitigació de l’escalfament del planeta, i l’aprovisionament d’aliments. La difusió dels beneficis del consum de peix dins de la dieta mediterrània, en relació amb la salut dels consumidors pel seu contingut en omega-3 i altres nutrients, i amb la sostenibilitat ambiental, contribueix sens dubte al fet que cada vegada més es valori millor la qualitat dels productes pesquers, i també emfatitza la necessitat de recuperar i conservar els ecosistemes marins per tal de preservar i garantir la salut dels estocs pesquers, en un sistema alimentari sostenible. La sobreexplotació pesquera, el canvi climàtic i altres factors com la contaminació marina, la presència de patògens i de biotoxines, l’eutrofització (que causa desoxigenació), l’acidificació de les aigües i les espècies exòtiques posen en risc l’obtenció dels omega-3 necessaris per a la salut humana. Són greus problemes que afecten els hàbitats marins i la biodiversitat marina i, finalment, els recursos pesquers. Per aquest motiu cal proposar fonts noves d’omega-3 i alhora permetre la recuperació de les poblacions d’espècies sobreexplotades, així com donar suport als sistemes de pesca més sostenibles com la pesca artesanal. El 2022 va ser declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Sostenible, amb l’objectiu de conscienciar de la importància que la pesca i l’aqüicultura a petita escala tenen per a la seguretat alimentària i la nutrició, l’erradicació de la pobresa i l’ús sostenible dels recursos naturals. Aquests sistemes productius a petita escala representen un exemple per promoure els canvis necessaris per assolir un sistema alimentari marí sostenible.
The oceans provide a number of essential goods and services, including much of the oxygen we breathe, climate regulation, mitigation of global warming and food supply. The benefits for the health of consumers derived from the consumption of fish in the Mediterranean diet, due to its content of omega-3 and other nutrients, and the benefits of this consumption for environmental sustainability are unquestionably helping to promote the appreciation of the quality of fish products, while highlighting the need to restore and conserve healthy marine ecosystems in order to preserve and ensure fishery stocks within a sustainable food system. Overexploitation, climate change and other factors such as marine pollution, the presence of pathogens and biotoxins, eutrophication (which causes deoxygenation), ocean acidification and the arrival of exotic species, endanger the omega-3 stocks necessary for human health. These are serious problems that affect marine habitats, marine biodiversity and, ultimately, fishery resources. For this reason, it is necessary to promote new sources of omega-3 and at the same time allow the recovery of the populations of overexploited species, as well as to support sustainable fishing systems such as artisanal fishing. The year 2022 has been declared the International Year of Sustainable Fisheries and Aquaculture by the Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO), with the aim of raising the awareness of their importance for food security and nutrition, poverty eradication and the sustainable use of natural resources. These small-scale production systems can contribute to the changes needed for a sustainable seafood system.
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados