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Resumen de Collagen from jumbo squid fin: extracting conditions and influence of the protease system on collagen hydrolysate antioxidant activity

Dulce Alondra Cuevas Acuña, R.M. Robles Sánchez, W. Torres Arreola, Enrique Márquez Ríos, Josafat Marina Ezquerra Brauer

  • español

    La mejores condiciones para la extracción del colágeno insoluble de las aletas del calmar gigante (JSF) fueron establecidas aplicando un diseño factorial. Variable dependiente: concentración de proteína; variables independientes: concentraciones de NaOH y HCl. Se comparó la actividad antioxidante de hidrolizados del colágeno de JSF, obtenidos mediante dos sistemas proteolíticos. Además, usando las mejores condiciones se extrajo el colágeno de la piel del calamar (JSS) e hidrolizó. Las mejores condiciones de extracción fueron: NaOH 0.5 M y HCl 0.2 M. Las bandas α se observaron en ambos colágenos. El β-componente de colágeno solo se detectó en JSS. JSS mostró mayor contenido de aminoácidos polares e hidrofóbicos. Los hidrolizados de JSF producidos por subtisilina presentaron menor grado de hidrólisis, la más alta actividad antioxidante (DPPH, TEAC, ORACFL) que los obtenidos por una mezcla de tripsina, quimotripsina y peptidasas. Los hidrolizados del JSS mostrarón la mayor actividad antioxidante. Se estableció un proceso para un mejor aprovechamiento de JSF.

  • English

    The optimal alkaline and acid conditions for insoluble collagen extraction from jumbo squid fin (JSF) were established by factorial analysis. Dependent variable: protein concentration; independent variables: NaOH and HCl concentrations. The antioxidant properties of JSF collagen hydrolysates obtained by two protease systems were studied. Moreover, jumbo squid skin (JSS) collagen was obtained and hydrolysated under optimal conditions. The optimal extraction condition was 0.5 M NaOH followed by 0.2 M HCl. Collagen α-chains were detected in both JSF and JSS. Collagen β-component was detected only in JSS. JSS collagen showed higher levels of polar and hydrophobic amino acids. The JSF hydrolysates produced by subtilisin showed a lower degree of hydrolysis and higher antioxidant activity (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), and oxygen radical absorbance capacity-fluorescein (ORACFL)) than those produced by a mixture of trypsin, chymotrypsin, and peptidase. The JSS hydrolysates showed a higher antioxidant capacity. We have thus established a suitable process to improve the utility of JSF.


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